NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

www.fulloyunindir.benimforum.net
 
AnasayfaGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Türkiye'nin Antik kentleri full

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 779
Kayıt tarihi : 12/02/09
Yaş : 35
Nerden : Kastamonu

Türkiye'nin Antik kentleri full Empty
MesajKonu: Türkiye'nin Antik kentleri full   Türkiye'nin Antik kentleri full Icon_minitime1/12/2009, 01:18

Türkiye'nin Antik kentleri full Wol_errorThis image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x600 and weights 115KB.
Türkiye'nin Antik kentleri full 800px-Knidos%27taki_antik_kal%C4%B1nt%C4%B1lar


Knidos kenti Hippodamos’un ızgara plan düzenine göre kurulmuştur. Bundan dolayı doğu-batı doğrultusunda birbirine paralel dört geniş cadde, kuzey-güney doğrultusundaki dik bir cadde ile kesişmiştir. Arazi konumuna uygun biçimde cadde ve sokaklar bazen merdiven, bazen de dik birbirlerini kesmişlerdir. Kuzey-güney doğrultusundaki ilk caddenin batısında agorası yer alır.Askeri limanın kuzeyindeki agoranın iki tarafına sonraki devirlerde antik taşlardan yararlanılarak büyük iki kilise yapılmıştır. Kuzeye doğru, Dor Hexapolisine bağlı kentlerin her dört yılda bir festival düzenledikleri Apollon Karneios Tapınağı’na ulaşılır. Dor üslubundaki tapınağın kuzeyinde yapılan kazılarda, dikdörtgen planlı bir sunak bulunmuştur. Sunağın yer aldığı terasın arkasında ise Helenistik duvar işçiliğinin örneğini veren bir başka teras daha yer almaktadır. Oturma kademelerini andıran basamakların da yer aldığı bu alanda 1972 yılında bir tapınak kalıntısı daha ortaya çıkarılmıştı. Aphrodite Euploia’ya adandığı sanılan bu tapınak üzerinde yoğunlaşan kazılar, Knidos antik kenti ile Aphorofite arasındaki ilişkiyi göstermiştir.

]Teraslar halinde akropole doğru yükselen Knidos’un kuzeyinde Bizans kilisesi Dionysos Tapınağı üzerine yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında bu tapınağa ait bir çok mimari parça ve yazıt bulunmuştur. Bunların hemen üzerinde Dor üslubunda bir stoa vardır. Bu stoa, aynı zamanda üzerindeki yapılara hem destek, hem de teras görevini üstlenmiştir.

[size=9][size=9]Buradaki krepsis üzerinde ise, İmparator Hadrianus döneminde (M.S.117-138) yapılmış korinth üslubunda bir tapınak daha ortaya çıkmıştır. Bu tapınakta yapılan incelemeler sırasında, 1967’de açılan bir çukurda da İmparator Augustos dönemine tarihlenen bir güneş saati ile karşılaşılmıştır. Tapınağın batısında Helenistik devirde yapıldığı sanılan tiyatro yer almaktadır.

]Knidos’un kıyıya yakın, terası üzerinde kentin en büyük tiyatrosu görülmektedir. Geç Helenistik dönemde yapılmış olan tiyatro iki diozamalı olup mermerlerle kaplıydı. Yaklaşık 20.000 kişilik olduğu sanılmaktadır. Buradaki mermerler XIX.yüzyılın ikinci yarısında sökülerek İstanbul ve Mısır’a (En büyük netbilgini.com bebeğim)(En büyük netbilgini.com bebeğim)(En büyük netbilgini.com bebeğim)ürülmüştür. Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa yaptıracağı sarayın mermerlerini buradan sağlamıştır.

]Deneter’in kutsal alanı, tiyatronun hemen yakınında bulunuyordu. M.Ö.IV.yüzyılda ünlü heykeltıraş Proziteles’in yaptığı Demeter heykeli burada bulunmuş, ancak C.Newton tarafından British Museum’a (En büyük netbilgini.com bebeğim)(En büyük netbilgini.com bebeğim)(En büyük netbilgini.com bebeğim)ürülmüştür.

]Demeter kutsal alanının batısında kentin üçüncü küçük tiyatrosu bulunuyordu. Yaklaşık 10.000 kişi alabilecek ölçüdeki bu tiyatronun oturma sıraları günümüze pek tahrip olmadan gelebilmiştir.

]Iris Cornelia Love, 1969 yılında kentin batı terasında yuvarlak bir yapı ortaya çıkarmıştır. Plinius, Knidos’ta Aphrodite’nin ünlü heykelinin her taraftan görülebilecek kutsal bir alanda bulunduğundan söz etmiş, buna dayanan C.Love ortaya çıkan bu yuvarlak yapının Aphrodite’ye ait olduğunu düşünmüştür. Burada yapılan kazılar geç Roma döneminde yapılmış olan yapının altında ana karaya oturmuş, oldukça büyük bir mekanı daha ortaya çıkarmıştır. Bu mekanın birbirlerinden farklı ölçülerde, perdahlanmış taşlardan oluşan duvarları, Helenistik dönemde yapıldığını göstermektedir.

[size=9][size=9]Knidos surlarının günümüze en iyi biçimde gelebilen örnekleri ticaret limanının iç kısımlarında kalmıştır. [/size

[size=9][size=9]
Türkiye'nin Antik kentleri full Wol_errorThis image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 800x149 and weights 36KB.
Türkiye'nin Antik kentleri full 800px-Knidos_05831-05844

Günümüze oldukça iyi durumda gelebilen, Kerme Körfesi, İstanköy ve Bodrum’un rahatça izlenebildiği akropol surlarının on beş kule ile sağlamlaştırıldığı görülmektedir. Limandan antik bir yol ile ulaşılan akropolün içerisine dört ayrı kapı ile girilmektedir. Buradaki duvarların örgü teknikleri, surların da dört ayrı dönem geçirdiğini ortaya koymaktadır. Yanlızca akropolün batısı 70-80 m. yüksekliğinde duvar benzeri uçurumdan oluştuğundan buraya sur yapılmamıştır.

Knidos’ta bunların dışında, deniz kıyısında 5.000 kişilik bir de Odeon bulunmaktadır. Oldukça iyi durumdaki Odeonun restorasyonu yapılmış, günümüzde bazı gösterilerde yararlanılmaktadır. Kentin doğusundaki aslanlı anıtın, aslanı ise C.Newton tarafından British Museum’a (En büyük netbilgini.com bebeğim)(En büyük netbilgini.com bebeğim)(En büyük netbilgini.com bebeğim)ürülmüştür.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://fulloyunindir.benimforum.net
 
Türkiye'nin Antik kentleri full
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Milet Antik Kenti
» türkiyenin en büyük sorunu ne?
» Cs 1.6 v7 Full Down
» FULL FİLM İZLE
» Son Dakika sXe FuLL Sürüm Fy_İcewoRLd 3D ...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE :: Fotoğrafçılık-
Buraya geçin: